Ψηφιοποίηση τευχών Ν. Πορείας Εκδήλωση

 

 

Η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης σας καλεί στην εκδήλωση παρουσίασης των ψηφιακών περιεχομένων του περιοδικού Νέα Πορεία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΛΘ (Δημοσθένους 4). Θα μιλήσουν η ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, για την ιστορική σημασία και προσφορά του περιοδικού, και ο φιλόλογος Βασίλης Βασιλειάδης, ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ, για την ηλεκτρονική επεξεργασία του περιοδικού και τις δυνατότητες του νέου ψηφιακού του περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Δελτίο τύπου

 

Ο δεύτερος βίος της Νέας Πορείας:

Από το έντυπο περιοδικό στην ψηφιακή του διαχείριση

 

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης τωνψηφιακών περιεχομένων του περιοδικού Νέα Πορεία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΛΘ (Δημοσθένους 4). Θα μιλήσουν η ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, για την ιστορική σημασία και προσφορά του περιοδικού, και ο φιλόλογος Βασίλης Βασιλειάδης, ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ, για την ηλεκτρονική επεξεργασία του περιοδικού και τις δυνατότητες του νέου ψηφιακού του περιβάλλοντος.

 

Την εκδήλωση προλογίζουν ο κ. Ιωάννης Καζάζης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και ο κ. Ηλίας Κουτσούκος, συγγραφέας, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

 

Η Νέα Πορείαήταν ένα λογοτεχνικό περιοδικό που συνδέθηκε άρρηκταμε τη λογοτεχνική και εν γένει καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης για μισό περίπου αιώνα (1955-2009).Υπήρξε έργο ζωής του διευθυντή της, πεζογράφου Τηλέμαχου Αλαβέρα. Στα 626 τεύχη του περιοδικού φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 6.000 κείμενα ποίησης και πεζογραφίας, κριτικής, δοκιμίου και άρθρων σχολιασμού της επικαιρότητας, καθώς και μεταφράσεις δοκιμίων και λογοτεχνίας από τη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Σημαντικοί νεοέλληνες ποιητές και λογοτέχνες ανήκουν στον μακρύ κατάλογο συνεργατών του περιοδικού (ανάμεσά τους οι Ν.Γ. Πεντζίκης, Πάνος Θασίτης, Κλείτος Κύρου, Γιάννης Βαρβέρης, Χριστόφορος Μηλιώνης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Ζωή Καρέλλη, Γιώργος Ιωάννου, Γ.Θ. Βαφόπουλος, και πολλοί ακόμη, παλαιότεροι και νεότεροι), ενώ ευρωπαίοι ομότεχνοί τους έγιναν γνωστοί στο αναγνωστικό κοινό του περιοδικού μέσω της μετάφρασης.

 

Σε μια στιγμή επετειακή για την ιστορία του περιοδικού, περίπου 60 χρόνια από την έναρξη του βίου του και 10 χρόνια μετά το τέλος κυκλοφορίας του, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ψηφιοποίησε το σύνολο των περιεχομένων της Νέας Πορείας και το διαθέτει διαδικτυακά με ελεύθερη πρόσβαση ως βάση δεδομένων, όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει το περιεχόμενο με κριτήριο το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο και το είδος του κειμένου, καθώς και με λέξεις κλειδιά. Ο ψηφιακός του αναγνώστης μπορεί, επίσης, να ξεφυλλίσει τις σελίδες του ανά τεύχος και να περιηγηθεί στα περιεχόμενά του.

 

Η ψηφιακή επεξεργασία του περιοδικού έγινε σε συνεργασία με την ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, σύζυγο του Τηλέμαχου Αλαβέρα και συνοδοιπόρο του στην ιστορική διαδρομή της Νέας Πορείας.Η κα Αλαβέρα παραχώρησε αφιλοκερδώς στο ΚΕΓ τη σχετική άδεια καθώς και φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα από το αρχείο της για να πλαισιωθεί με τεκμήρια η ηλεκτρονική εκδοχή του περιοδικού.