ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ; Ένα ανθολόγιο για την ειρήνη

“Πόλεμος πατήρ πάντων; Πεζά κείμενα & ποιήματα για την ειρήνη” Μια αντιπολεμική ανθολογία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Ανθολογία που περιλαμβάνει σαράντα εννέα αντιπολεμικά ποιήματα και πεζά, όλα γραμμένα από μέλη της, εξέδωσε η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προσήλωσής στα ιδανικά της ειρήνης και του ανθρωπισμού χωρίς προαπαιτούμενα και διακρίσεις.
Όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Θ. Βαγγέλης Τασιόπουλος «Για άλλη μια φορά η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας την ευαισθησία των μελών της και την παρεμβατική της πρακτική, αποφάσισε να μιλήσει ως συλλογικότητα και να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας και τον κόσμο. Έτσι την 1η Μαρτίου 2022 με ανακοίνωσή της προς τον τύπο και τα Μ.Μ.Ε. με το σύνθημα: Ναι στην ειρήνη. Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία που οδηγεί σε μια ακόμα αιματοχυσία και στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους, διατρανώνει την αντίθεσή της σ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο ο οποίος ακόμη μαίνεται. Υποστηρίξαμε την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ειρήνης και του ανθρωπισμού χωρίς προαπαιτούμενα και διακρίσεις. Άλλωστε για εμάς η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη και η αυτοδιάθεση των ανθρώπων αδιαπραγμάτευτη.
Στη συνέχεια, αφού εκτιμήσαμε πως ό,τι προηγήθηκε δεν μας ήταν αρκετό αποφασίσαμε ως Δ.Σ. και ανακοινώσαμε στις 13 Μαΐου 2022 στα μέλη, την πρόθεσή μας να εκδώσουμε μια αντιπολεμική ανθολογία με πεζά κείμενα και ποιήματα. Ο θεματολογικός άξονας έλαβε τον προσωρινό τίτλο «Πόλεμος πατήρ πάντων; Πεζά κείμενα και ποιήματα για την ειρήνη». Καρπός αυτής της πρόθεσής μας είναι η ανά χείρας ανθολογία η οποία περιλαμβάνει 49 ποιήματα και πεζά κείμενα των μελών της Ε.Λ.Θ. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε την αφιλοκερδή προσφορά φωτογραφιών του διακεκριμένου και βραβευμένου φωτογράφου Δημήτρη Τοσίδη οι οποίες κοσμούν την έκδοση».